Piwniczanka - naturalna woda mineralna

Piwniczanka – naturalna woda mineralna wydobywana w Piwnicznej-Zdroju z odwiertów P-1 i P-2. Rozprowadzana przez Zakład Butelkowania Naturalnej Wody Mineralnej Piwniczanka, którego właścicielem jest Spółdzielnia Pracy Piwniczanka.

 

 


Najważniejszym składnikiem mineralnym, który występuje w „Piwniczance” w dużej ilości jest magnez. Przeciwdziała on stresom i zmniejsza napięcie nerwowe, co przy dzisiejszym szybkim tempie życia, jest bardzo ważną zaletą. Drugim bardzo ważnym składnikiem w naszym organizmie jest wapń, będący podstawowym budulcem kości i zębów, korzystnie wpływającym na przemianę materii. Jest on niezbędny do utrzymania prawidłowej czynności serca i aktywności układu mięśniowo-ruchowego. Wprawdzie dużo wapnia dostarczają do organizmu produkty mleczne, ale zazwyczaj w naszej diecie wciąż brakuje około 200 do 300 mg tego mikroelementu. „Piwniczanka”, która ma w jednym litrze 180 mg wapnia może uzupełnić nam brakujące ilości tego pierwiastka. Aby magnez i wapń mogły skutecznie oddziaływać na nasz organizm, wapnia powinno być dwa razy więcej niż magnezu, gdyż takie proporcje gwarantują ich doskonałe wchłanianie. Magnez stymuluje wchłanianie wapnia, a równocześnie do procesów metabolicznych magnezowi jest niezbędny wapń. Tymczasem wodorowęglany alkalizują zawartość treści żołądka regulując jego kwasowość, dzięki czemu mogą być traktowane jako środek profilaktyczny w zapobieganiu dolegliwościom typu zgaga i nadkwasota. Warto wiedzieć, że działanie fizjologiczne wód z wodorowęglanami rozpoczyna się wtedy, gdy ich zawartość w jednym litrze jest większa niż 600 mg, a „Piwniczanka” ma ich dwukrotnie więcej-1260 mg/l. Zaletą „Piwniczanki” jest właśnie taka doskonała proporcja wapnia, magnezu i węglowodanów.

(Źródło: www.piwniczna.pl)

Piwniczanka niskonasycona CO2 Piwniczanka średnionasycona CO2 Piwniczanka wysokonasycona CO2