Szlak wędkarski - Karaś

KARAŚ
(Carassius carassius)

RODZINA:
karpiowate
ZASIĘG WYSTĘPOWANIA:
w rzekach całej Polski i zbiornikach wodnych z wyjątkiem szybko płynących potoków i zbiorników górskich
SIEDLISKO:
płytkie, zarastające roślinnością zbiorniki wodne, wypłycone części dużych jezior, małe, ciepłe jeziora z dużą ilością zanurzonych roślin
POKARM:
wioślarki, larwy ochotki, jętki, wodopójki, mięczaki, plankton, pokarm roślinny. Karaś jest rybą wszystkożerną.
PRZYNĘTA:
pojedyncze czerwone robaki lub podwójne białe, ciasta, ziemniaki, kukurydza
TECHNIKA ŁOWIENIA:
lekkie, sprężyste wędzisko 3 – 4 m, żyłka 0,12 – 0,20 mm, czuły spławik, haczyk 10 – 13. Po częściowym przytopieniu spławika przez rybę należy
zacinać. Wskazane jest kilkudniowe nęcenie łowiska przy pomocy nawozu z czerwonymi robakami, białych robaków, chleba.
Karaś pomimo dużej ilości kości międzymięśniowych, cieszy się dużym zainteresowaniem ze względu na smaczne i odżywcze mięso.
OKRES OCHRONNY:
nie ma
WYMIAR OCHRONNY:
nie ma
REKORDOWE OKAZY:
3,9 kg; 52 cm
LIMIT DZIENNY:
nie ma

(Źródło: Poradnik Wędkarski 2014, POWEDERS)