Szlak wędkarski - Lipień

LIPIEŃ
(Thymallus thymallus L.)

RODZINA:
łososiowate
ZASIĘG WYSTĘPOWANIA:
południowe prawobrzeżne dopływy Wisły, lewobrzeżne Odry i Łaby, większość rzek przymorskich, niektóre dopływy dolnego dorzecza Wisły i Odry, niektóre dopływy Pregoły, niektóre rzeki dorzecza Dunaju (Czarna Orawa)
SIEDLISKO:
czyste rzeki o charakterze podgórskim, płytkie odcinki o dnie kamienistym i żwirowatym, poniżej zatopionych głazów, między krawędziami dwóch nurtów, w upalne dni nawet na bardzo bystrym prądzie
POKARM:
larwy, poczwarki i postacie dorosłe owadów (chruścików, jętek, widelnic i muchówek), mięczaki, skorupiaki, chrząszcze, niewielkie ilości ikry
PRZYNĘTA:
sztuczne muchy suche i mokre, nimfy wspomagane skoczkiem, niewielkie obrotówki
TECHNIKA ŁOWIENIA:
1) wędzisko muchowe 2 – 4,5 m, lekki kołowrotek o ruchomej szpuli. Przy użyciu muchówki należy łowić z prądem wody
2) spinning – obrotówki nr 1 – 3, które należy prowadzić powoli. Lipień posiada wysokiej jakości mięso o zapachu tymianku.
OKRES OCHRONNY:
od 1.III do 31.V
WYMIAR OCHRONNY:
30 cm
REKORDOWE OKAZY:
1,70 kg; 48 cm
LIMIT DZIENNY:
3 szt. łącznie z amurem białym, brzaną, boleniem, karpiem, pstrągiem potokowym, sandaczem i szczupakiem

(Źródło: Poradnik Wędkarski 2014, POWEDERS)