Szlak wędkarski - Okoń

OKOŃ
(Perca fluviatilis L.)

RODZINA:
okoniowate
ZASIĘG WYSTĘPOWANIA:
w Polsce należy do najpospolitszych gatunków zasiedlając niemal wszystkie zbiorniki wodne na terenie całego kraju
SIEDLISKO:
wszystkie typy jezior, stawy, torfianki, rzeki na całej ich długości, nawet wody słonawe. W jeziorach występuje w strefie przybrzeżnej, wypływa też w strefę wolnej wody. W rzekach – najliczniej występuje w ciekach o wolnym przepływie i stosunkowo niewielkim spadku.
POKARM:
fauna bezkręgowa – wioślarki, widłonogi, poczwarki i larwy ochotkowatych, jętek, ważek, chruścików, skąposzczety, ośliczki, kiełże, drobne ryby, narybek i ikra (także własnego gatunku), żaby, rak pręgowany. Okoń w odżywianiu przystosowuje się do okoliczności.
PRZYNĘTA:
małe ukleje, kiełbie, stynki (żywiec do 5 cm), kijanki, białe i czerwone robaki, obrotówki, sztuczne rosówki, woblery
TECHNIKA ŁOWIENIA:
zestaw gruntowy ze spławikiem antenowym dobrze widocznym, spinning. Mięso okonia jest bardzo smaczne, cenione przez konsumentów.
OKRES OCHRONNY:
nie ma
WYMIAR OCHRONNY:
nie ma
REKORDOWE OKAZY:
2,65 kg; 50 cm
LIMIT DZIENNY:
5 kg


(Źródło: Poradnik Wędkarski 2014, POWEDERS)