Szlak wędkarski - Płoć

PŁOĆ
(Rutilus rutilus L.)

RODZINA:
karpiowate
ZASIĘG WYSTĘPOWANIA:
w wodach całej Polski z wyjątkiem rzek górskich powyżej 800 m n.p.m.
SIEDLISKO:
płoć jest rybą pospolitą w jeziorach nizinnych, w zbiornikach zaporowych, stawach, niewielkich oczkach wodnych, w rzekach o powolnym nurcie, w ich głębszych partiach, wśród roślin
POKARM:
rośliny (lub ich części) o delikatnej strukturze, mięczaki, wioślarki, widłonogi
PRZYNĘTA:
larwy ochotki, chruścików, parzona pszenica, pęcak, ciasto z chleba, groch, kukurydza, ciasta (przynęty powinny być małe ze względu na niewielki otwór gębowy płoci)
TECHNIKA ŁOWIENIA:
lekkie wędzisko teleskopowe (4 – 10 m), lekki kołowrotek z nieruchomą szpulą, żyłka cienka 0,15 – 0,25 mm, delikatny, bardzo czuły spławik; obciążenie z kilku odpowiednio rozłożonych śrucin. Płocie łowimy metodami: gruntową ze spławikiem (lub bez), przepływanką ze spławikiem, przepływanką z przytrzymywaniem.
Mięso płoci jest dość smaczne ale zawiera sporo ości i z tego powodu nie jest wysoko cenione.
OKRES OCHRONNY:
nie ma
WYMIAR OCHRONNY:
nie ma
REKORDOWE OKAZY:
2,20 kg; 53 cm
LIMIT DZIENNY:
5 kg

(Źródło: Poradnik Wędkarski 2014, POWEDERS)