Szlak wędkarski - Węgorz

WĘGORZ
(Anguilla anguilla L.)

RODZINA:
węgorzowate
ZASIĘG WYSTĘPOWANIA:
W Polsce węgorz zasiedla niemal wszystkie większe zbiorniki wodne i rzeki z wyjątkiem chłodnych wód w rejonach górskich.
Jest rybą wędrującą pomiędzy wodami śródlądowymi a morzem. Tarliska węgorza europejskiego znajdują się na Morzu Sargassowym (Ocean Atlantycki) w zasięgu prądu antylskiego.
SIEDLISKO:
w okresie osiadłego trybu życia węgorz wybiera ciepłe wody stojące lub wolno płynące z dużą ilością osadów dennych. Zagrzebuje się w mule, unika światła, żeruje nocą. Wędruje również w nocy. Wybiera zaciemnione kryjówki przy zatopionych pniach, palach wbitych w dno, głazach, w okolicach porośniętych grążelami i grzybieniami.
POKARM:
larwy owadów, skorupiaki, ryby (płoć, ukleja), jaja ryb, mięczaki, raki szlachetne
PRZYNĘTA:
czerwone robaki, rosówki, żywe lub świeżo zabite ryby, kawałki wątroby
TECHNIKA ŁOWIENIA:
mocne gruntowe wędzisko 2,5 – 4,5 m, stały kołowrotek, 100 m żyłki 0,25 – 0,40 mm, haczyk z uszkiem. Ryba na przynętę powinna być założona na haczyk za pyszczek. Łowimy metodą gruntówki ze spławikiem lub bez (dobranym do wielkości przynęty)
UWAGA:
krew węgorza zawiera składniki szkodliwe dla serca i układu nerwowego człowieka.
Węgorz ma delikatne, bardzo smaczne mięso. Jest wysoko ceniony zarówno w Polsce jak i za granicą, szczególnie w postaci wędzonej.
OKRES OCHRONNY:
nie ma
WYMIAR OCHRONNY:
40 cm
REKORDOWE OKAZY:
6,43 kg; 144 cm
LIMIT DZIENNY:
4 sztuki łącznie z sieją i linem

(Źródło: Poradnik Wędkarski 2014, POWEDERS)