Piwniczna-Zdrój - woda mineralna "Piwniczanka"

Woda mineralna Piwniczanka dostępna jest w pijalniach przy ul. Zdrojowej. Liczne źródła wód mineralnych z Głębokiego, Łomnicy i Wierchomli dostępne są bezpośrednio w miejscach ich wypływów.

Jest to nie lada gratka, gdyż nie często można ugasić pragnienie smaczną, gazowaną wodą wypływającą wprost z ziemi czy litej skały. Część z nich posiada ujęcia w postaci kraników lub ciekawie ocembrowanych studni, które ułatwiają czerpanie. Zdroje, z których bije zdrowa, kwaśna woda o nieprzeciętnych i zróżnicowanych smakach, ściągają od dawna rzesze turystów, kuracjuszy oraz mieszkańców okolicznych miejscowości, gotowych stać nieraz w długich kolejkach, by się w nią zaopatrzyć.

Najważniejszym składnikiem mineralnym, który występuje w „Piwniczance” w dużej ilości jest magnez. Przeciwdziała on stresom i zmniejsza napięcie nerwowe, co przy dzisiejszym szybkim tempie życia, jest bardzo ważną zaletą. Drugim bardzo ważnym składnikiem w naszym organizmie jest wapń, będący podstawowym budulcem kości i zębów, korzystnie wpływającym na przemianę materii. Jest on niezbędny do utrzymania prawidłowej czynności serca i aktywności układu mięśniowo-ruchowego. Wprawdzie dużo wapnia dostarczają do organizmu produkty mleczne, ale zazwyczaj w naszej diecie wciąż brakuje około 200 do 300 mg tego mikroelementu. „Piwniczanka”, która ma w jednym litrze 180 mg wapnia może uzupełnić nam brakujące ilości tego pierwiastka. Aby magnez i wapń mogły skutecznie oddziaływać na nasz organizm, wapnia powinno być dwa razy więcej niż magnezu, gdyż takie proporcje gwarantują ich doskonałe wchłanianie. Magnez stymuluje wchłanianie wapnia, a równocześnie do procesów metabolicznych magnezowi jest niezbędny wapń. Tymczasem wodorowęglany alkalizują zawartość treści żołądka regulując jego kwasowość, dzięki czemu mogą być traktowane jako środek profilaktyczny w zapobieganiu dolegliwościom typu zgaga i nadkwasota. Warto wiedzieć, że działanie fizjologiczne wód z wodorowęglanami rozpoczyna się wtedy, gdy ich zawartość w jednym litrze jest większa niż 600 mg, a „Piwniczanka” ma ich dwukrotnie więcej-1260 mg/l. Zaletą „Piwniczanki” jest właśnie taka doskonała proporcja wapnia, magnezu i węglowodanów.

(Źródło: piwniczna.pl)