Szlak pierogów i klusek

 

PIEROGI FRYCOWSKIE

Informacje o produkcie
Pierogi wykonuje się z różnych rodzajów mąki zależnie od farszu (pszenna, żytnia,
razowa itp.) plus jajka z własnej hodowli kur. Farsz różny wzależności od pory roku
i zasobności gospodyni (ser, bryndza, kaszanka, owoce, kapusta itp.)

Pochodzenie/Autor
STOWARZYSZENIE "Tradycja i Przyszłość", Frycowa 103, 33-335 Nawojowa,
tel. 18 445 79 69, 605 294 340
PIEROGI ŁOMNICAŃSKIE

Informacje o produkcie
Tradycyjne kluski w kształcie jajka robione z tartych surowych ziemniaków, mąki,
przypraw, nadziewane farszem z białego sera, podawane ze skwarkami.

Pochodzenie/Autor
Agnieszka Fiedor, Łomnica Zdrój 637, 33-351, Łomnica Zdrój, tel. 518182201
DZIADKI KOKUSZCZAŃSKIE

Informacje o produkcie
Kluski z ziemniaków i mąki razowej, podawane ze skwareczkami.
Pochodzenie/Autor
Stowarzyszenie Inicjatyw Twórczych "KOKUSZKA", Kokuszka 95, 33-350 Piwniczna-Zdrój, 33-350 Kokuszka, tel. (18) 518 744 138

 

(Źródło: http://www.produkty-lokalne.powiat-ns.pl)